Hoppa till sidans innehåll

Meddelande från tränarteamet

09 JUN 2020 11:35
Med anledning av utredningen om missförhållanden inom svensk konståkning vill tränarteamet kommentera de resultat som framkommit.
  • Skapad: 09 JUN 2020 11:35

 

Under hösten och våren har åkare och föräldrar som är aktiva eller tidigare aktiva inom svensk konståkning vittnat om vikthets, mobbning och psykisk misshandel som en normaliserad del av träningsmiljön. De preliminära resultaten av den externa utredning som beställdes efter detta bekräftar med all tydlighet dessa berättelser och mer därtill. De aktivas berättelser som framkommit i media var inte en tillfällighet.

 

Svensk konståkning står nu uppenbart inför en stor utmaning, inte bara i att åtgärda de missförhållanden som finns utan också i att återfå förtroendet från både de aktiva och svenska folket. Istället för att bli defensiva och försvara något som uppenbart inte alltid fungerar som det borde, önskar vi i tränarteamet att svensk konståkning tar tillfället i akt att granska våra verksamheter, rannsaka vårt sätt att arbeta och tillgodogöra oss ny kunskap. Det kan vi endast göra genom kommunikation och öppenhet på alla nivåer, genom att släppa prestigen och låta alla röster bli hörda. Vi tränare är mer än villiga att delta i detta arbete på alla sätt och vis för att skapa så trygga miljöer som möjligt för våra aktiva barn och ungdomar.

 

Vi tränare arbetar med det vi gör av den enkla anledningen att det finns inget vi älskar så mycket som konståkning. Som vi tidigare förmedlat är vårt mål så mycket mer än att skapa duktiga konståkare. Vi vill stärka våra åkare på alla plan, få dem att tro på sig själva, se sitt eget värde både på och utanför isen och inte minst bygga en passion för konståkning som gör att vi får ännu fler tränare som kan utveckla svensk konståkning ytterligare. Idrott kan och bör vara utmanande i perioder men framför allt ska det vara en trygg plats där åkarna får göra något de älskar samtidigt som vi tränare kan hjälpa åkarna att bygga upp deras självförtroenden. Det som därför framkommit i utredningen är så långt som det bara går ifrån vår vision om hur en trygg och produktiv idrottsmiljö ska se ut.

 

Hur vill vi tränare i Borlänge konståkningsklubb och Falu konståkningsklubb gå vidare efter detta? Vi vill att vi ska fortsätta arbeta med vad som uppmuntrats hela denna säsong: vikten av öppen och ömsesidig kommunikation och förklaring:

 

  • Föräldrar (och åkare): Prata med oss tränare om ni har funderingar och frågor. Mindre frågor går bra över SMS, större funderingar och diskussioner tar vi personligen eller via telefon. Allt för att kommunikationen mellan oss ska vara så öppen och tydlig som möjligt. Respektera dock gärna vår lediga dag på lördagar.

  • Åkare: Berätta för oss tränare om ni mår dåligt. Anledningen kan vara vad som helst, vi lyssnar alltid och försöker hjälpa med det vi kan. Om ni mår dåligt över något som rör träningen så är detta ännu viktigare. Kom ihåg att vi är här för er skull, i alla lägen. 

  • Vår vision är självklart att ni åkare och föräldrar ska känna er trygga med att berätta för oss tränare direkt hur ni känner. Om det ändå skulle kännas svårt, berätta för representant från styrelsen eller (för åkare) något av våra åkarombud som kan föra detta vidare till styrelsen som senare kan prata med tränarna.

 

Förutom detta har vi tränare som mål att fortsätta att utbilda oss inom idrottspsykologi och pedagogik, allt för att tillgodogöra oss ytterligare kunskap från många olika källor. På så sätt kan vi fortsätta att reflektera över vårt tränarskap och sätt att arbeta med våra åkare.

 

Slutligen vill vi åter igen tacka alla åkare och föräldrar för ert driv och engagemang under den gångna säsongen. Ert hårda arbete för att göra vår förening så bra som bara möjligt motiverar oss varje dag och ger oss bara mer och mer energi.

 

Tränarteamet via Bea

Skribent: Karin Andersen Lindström
Epost: Adressen Gömd

Sponsorer säsongen 2020/2021

Klubbsponsorer: 

 Borlänge energi logga

 

tunabyggen_rgb logga

 

 

 

 

 

 

Mäklarhuset 

Maserfrakt 

 

Åkarsponsorer: 

 

 

T.A Electric

 

Eventsponsorer: 

Evenemagnus

 Övriga Sponsorer: 

Montrab

 

 

Stötta oss, anslut till Gräsroten!

Gräsroten

 

Följ oss på Sociala Medier!

Facebook

Instagram

 

 

Länkar: 

 

RF SISU

 

Svenskan

nsk

 

 

Postadress:
Borlänge KK - Konståkning
Karin Andersen Lindström, Södra Strömvägen 29
79146 Falun

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info